Hashimaki / Okonomiyaki on Chopsticks / 箸巻き


Today I will present you a typical festival snack from the Kansai region. It's called Hashimaki and is similar to Okonomiyaki. Therefore, it will also often called Okonomiyaki on chopsticks. Translated mean "hashi" = chopsticks and "maki" role or something rolled.

The preparation of the batter is actually just like of Okonomiyaki. The basic ingredients are flour, dashi stock, egg and cabbage, which are mixed to a batter. Other popular ingredients for the dough are Beni shōga, bacon, spring onions, Tenkasu or grated cheese. I find it instead of bacon also with seafood very tasty.
However, the batter for Hashimaki is fried thinner, because you can wrap it so better around the chopsticks. Therefore Hashimaki is easy to eat and is thus a perfekt festival snack. As topping is mostly used Okonomiyaki sauce, mayonnaise, Katsuobushi or Aonori. But there are also very often sold with spring onions or fried egg as topping, e.g. see here.

The recipe is based to  のんびり~くつろぎごはん~. I found it really good. In addition, you will also find there a picture by picture instruction. But I think that you can't make here anything wrong ;) Depending on the size, there are 6-8 Hashimaki.

For 6-8 pieces you need:
  • 200g flour
  • 300ml cold dashi stock
  • 2 eggs
  • 4 cabbage leaves
  • 2 spring onion
  • 3 slices of bacon
  • 1-2 tsp Beni shōga
  • Okonomiyaki sauce
  • mayonnaise
  • Katsuobushi
  • Aonori
  • some oil for frying
  • 6-8 disposable chopsticks
1. Slice the cabbage in fine stripes, cut the spring onions into thin rings and cut the bacon in small cubes.

2. For the batter seven the flour into a bowl. Add the eggs and the cold dashi stock to the flour and stir quickly into a liquid batter until everything is without lumps. Then add the cabbage, spring onions, bacon and beni shōga to the batter and mix together.

3. Heat some oil in a pan over medium heat and add some batter into the pan. Form to an oval shape.

4. When the batter begins to get bubbles or gets dry, flip the pancake and bake for another 10 seconds on the other side. Now roll the chopstick immediately in the dough. Then let fry the pancake for about 1 minute on each side. Put the finished Hashimaki on a plate aside. Proceed the same way with the remaining batter until it is used up.

5. Top with okonomiyaki sauce, mayonnaise, katsuobushi and anori and done is the festival snack.


Other variants of Okonomiyaki which I've posted here:
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Heute möchte ich euch mal ein typisches Festival-Essen aus der Kansai Region vorstellen. Es nennt sich Hashimaki und ist ähnlich dem Okonomiyaki. Es wird deshalb auch oft Okonomiyaki am Stäbchen genannt. Wobei "hashi" = Essstäbchen und "maki" = Rolle bzw. etwas gerolltes übersetzt heißt.

Die Herstellung des Teigs ist eigentlich genauso wie beim Okonomiyaki. Hauptbestandteile sind Mehl, Dashibrühe, Ei und Kohl, die dann zu einem Teig verrührt werden. Weitere beliebte Zutaten für den Teig sind unter anderem auch Beni shōga, Bacon, Frühlingszwiebeln, Tenkasu oder geriebener Käse. Auch mit Meeresfrüchten statt Bacon finde ich es sehr lecker.
Allerdings wird der Teig bei Hashimaki etwas dünner ausgebacken, um ihn dann besser um die Stäbchen wickeln zu können. Somit lässt sich Hashimaki sehr leicht essen und macht es deshalb auch zu einem perfekten Festivalsnack.
Als Topping wird ebenfalls meist Okomiyaki Sauce, Mayonnaise, Katsuobushi oder Aonori verwendet. Es gibt aber auch sehr oft Hashimaki mit Frühlingszwiebel oder Spiegelei Topping, siehe z.B. hier.

Das Rezept habe ich nach のんびり~くつろぎごはん~ gemacht. Ich fand es wirklich sehr gut. Außerdem findet ihr dort auch eine Bild für Bild Anleitung. Aber ich denke, dass man hier eh nicht viel falsch machen kann ;) Je nach Größe gibt es 6-8 Hashimaki.

Für 6-8 Stück braucht ihr:
  • 200g Mehl
  • 300ml kalte Dashibrühe
  • 2 Eier
  • 4 Blätter Kohl
  • 2 Frühlingszwiebeln
  • 3 Scheiben Bacon
  • 1-2 TL Beni shōga 
  • Okonomiyaki Sauce
  • Mayonnaise
  • Katsuobushi
  • Aonori
  • etwas Öl zum Braten
  • 6-8 Einweg Essstäbchen
1. Kohl fein hobeln, Frühlingszwiebel in dünne Ringe schneiden, Bacon würfeln.

2. Für den Teig Mehl in eine Schüssel sieben. Die Eier und kalte Dashibrühe dazugeben und zügig zu einem flüssigen Teig rühren bis alles klumpfrei ist. Dann den Kohl, Frühlingszwiebel, Bacon und Beni shōga zu dem Teig geben und miteinander mischen.

3. Etwas Öl in einer Pfanne bei mittlerer Hitze erwärmen und etwas Teig in die Pfanne geben. Zu einem Oval formen.

4. Wenn der Teig anfängt blasen zu werfen bzw. anfängt zu trocknen, kurz wenden und für weitere 10 Sekunden auf der anderen Seite backen. Die Esstäbchen nun sofort beginnen in den Teig zu rollen. Anschließend noch mal auf jeder Seite ca. 1 Minute backen lassen. Die fertigen Hashimaki auf einem Teller beiseite stellen. Mit den restlichen Teig genauso verfahren bis er aufgebraucht ist.

5. Die fertigen Hashimaki nun nach belieben mit Okonomiyaki Sauce bestreichen. Mayonnaise, Katsuobushi und Anori darüber verteilen und fertig ist der Festival Snack.


Weitere Okonomiyaki Varianten die ich schon gepostet habe:

Cooking Gallery  – (June 24, 2013 at 2:55 PM)  

I love okonomiyaki but have never seen it on sticks, very cool and it looks delicious!

Mokiko (Bohnenhase)  – (June 24, 2013 at 9:51 PM)  

Thank you so much :) It's really quick and easy to prepare and is great for kids or parties.

Personalized chopsticks  – (September 14, 2013 at 10:31 AM)  

Okonomiyaki is basically a pan fried pancake filled with various ingredients. Although Okonomiyaki can be found throughout Japan, each region has its unique way of preparing it.

Debashis Sharma  – (October 27, 2013 at 8:12 PM)  

I just now made hashimaki according to this recipe and it turned out great. :) The only trouble I faced was getting it to wrap around the chopsticks and not break... But I guess trial and error might fix that.

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